zondag 3 mei 2009

Moskou

Het is stralend mooi weer in Moskou, de gigantische hoofdstad van Rusland. Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoe groot deze stad is. Het grappige is dat alles groot is, de gebouwen, de pleinen, de rijen voor de kassa's van het Kremlin en bij de Mac Donalds.... alles heeft typisch Moskouse proporties. Op straat is het relatief rustig, maar bijvoorbeeld op het Rode Plein was het ontzettend druk. Er zijn ook veel militairen in de stad, mariniers en allerlei andere soorten uniforms, waarschijnlijk als gevolg van de 1 mei viering van gisteren. Tegelijkertijd wordt er van alles opgebouwd voor de viering van 9 mei aanstaande, dan is het Victory Day.

Het cyrillische schrift is even wennen, je raakt een beetje gedesorienteerd van al die gekke letters. Want je kunt het wel een beetje lezen en toch ook weer niet, heel gek is dat. In de metro moet je goed opletten en stations tellen, dat helpt veel.

Zaterdag zijn we in het Kremlin geweest, de verschillende kathedralen daar zijn klein en van top tot teen behangen met iconen. Tot in het bovenste puntje zijn de kerken van binnen beschilderd, in een van de koepels keek een enorme Jezus op ons neer. In eerste instantie stonden we in een hele lange rij, dus besloten we het op een andere dag te proberen. Maar een ticketoffice iets verderop was een stuk rustiger, daar was een kaartje kopen zo gepiept. Foto's kun je zien in de diavoorstelling op het blog.

In de rij staan in Rusland is een bijzondere ervaring, merkten we al op het vliegveld. Russen houden er niet van om te wachten en dus dringen ze voor. Zonder gene lopen ze van achteren helemaal naar voren om daar direct door te lopen naar het loket. Zelfs als ze er door anderen op aangesproken worden gaan ze door met hun missie: als eerste geholpen worden. Gewoon stug doorlopen en net doen alsof je neus bloedt!

Russische vrouwen zijn een heel ander fenomeen... het gros ziet er echt fantastisch uit. Op hele hoge naaldhakken lopen ze rond. Hele fotosessies hebben we al gezien, op het Rode Plein, maar ook bij het Kremlin: er wordt wat af geposeerd. Heel erg grappig.....

En dan is er nog ons hotel. Ook dat heeft Moskouse proporties: het is gigantisch. 15 etages en 84 kamers per etage, dus reken maar uit. Het is ongelofelijk groot, een ministad. Met een stuk of 5 bars, een casino, een bowlingbaan, natuurlijk restaurants, winkeltjes, maar ook een zwembad, fitnesscentrum en allerlei beautysalons... Kortom: als je een dag geen zin hebt om de drukte van de stad op te zoeken kun je je hier prima vermaken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verlichting van het gebouw in de avonduren,.. een waar lichtspektakel waar een kermisexploitant jaloers op zou zijn! Maar dat legt Roeland allemaal wel uit in het filmpje.... (mocht je dit in je mail lezen en je ziet geen video: op de blog staat het wel!)

Zondag (vandaag) staat er kunst en cultuur op het programma. We gaan, na het ontbijt, met de metro naar een deel van de stad waar we nog niet geweest zijn. Aan de Moskwa-rivier ligt het Gorky Park aan de ene kant en een beeldentuin met een museum aan de andere kant. Het is stralend mooi weer, dus we beginnen in de beeldentuin. Er heerst een beetje een morbide sfeer, de beelden zijn mooi, maar in veel gevallen erg zwartgallig. In deze beeldentuin zijn na de omwenteling een groot deel van de sovjetbeelden neergezet, dus we zien Lenin, Stalin en Karl Marx tussen moderner werk. Afgewisseld met zeer communistische beelden met oorlogshelden die voor volk en vaderland ten strijde trekken.

Het museum is, hoe kan het ook anders, gigantisch. Het is moderne kunst, van avantgarde tot hedendaags. Het museum neemt ons in 38 (!) zalen mee door de Russische geschiedenis, te beginnen met het einde van de eerste wereldoorlog. De Franse invloeden van Matisse en Cezanne zijn duidelijk zichtbaar, schilders als Kandinsky en Malevich zijn van die tijd. Maar ook de SovjetUnie wordt gevormd en dat zie je terug in de kunst. Het nationalisme viert hoogtij, zeker als Stalin aan de macht komt. Kan ook niet anders natuurlijk, als je iets anders wilde maken was de kans groot dat je opgepakt werd of erger. Het is heel apart en ook leerzaam om zo door de geschiedenis van de 20e eeuw te wandelen.

Na het museum steken we de straat over en laten we ons onderdompelen in de vrolijkheid van het Gorky Park. Een pretpark, halverwege de jaren 50 gebouwd door meneer Gorky. Die wilde graag een groot pretpark en bouwde er dus zelf maar 1. Met 2 achtbanen, draaimolens, een zweefmolen, schiettenten, botsauto's, alles erop en eraan. Heerlijk om lekker mensen te kijken.... de hoge hakken parade gaat onverminderd door.

Nu drinken we een lekker biertje in een heel grappig kroegje met wireless internet ;-).... morgen (maandag) gaan we nog een dag de stad in.... Pas 's avonds tegen tien uur worden we door een taxichauffeur opgehaald die ons naar het station gaat brengen. De trein vertrekt tegen twaalf uur. De eerste etappe duurt een kleine 5 dagen, pas in Irkutsk stappen we uit.

5 opmerkingen:

  1. Hulde voor de film! Meer meer!
    Xander

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha! Lijkt inderdaad wel een kermisatteactie! Draait jullie kamer ook rond en gaat jullie bed ook over de kop?? Haha!

    Amerens

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Roeland,

    Veel plezier met Reizen. Mijn neef en zijn vriendin zijn nu heel toevallig ook een wereldreis aan het maken. Ze zijn nu ook in Moskou.

    Groetjes Collin Ernst

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is ook frappant, al die Nederlandse mede reizigers! Het geeft wel het voordeel dat je niet het geboer, winden en fleumen om je heen hebt van b.v. de chinezen. Hebben jullie wat geslapen en zijn jullie lichamen al wat gewent geraakt aan de zithouding in de trein? Het is hier nu 20.00 uur, dus bij jullie 22.00 uur, het motregend nu wat, vanmiddag was het lekker weer voor het bevrijdingsfstival. Alex is nu naar Leeuwarden om nog even te stappen. Groet met een dikke tut van ons drieen

    BeantwoordenVerwijderen